Get to know: Fungi Farmers

Maak kennis met één van onze mooie samenwerkingen: Fungi Farmers. Een duurzaam initiatief met een eigen oesterzwamkwekerij op ons terrein. Maar wie zijn de Fungi Farmers precies en waarom zijn zij een oesterzwamkwekerij begonnen? We vroegen ze het hemd van het lijf. 

Wie zijn Fungi Farmers?

Wij zijn Emanuela en Inge. Ik verhuisde van Brazilië, waar ik Antropologie studeerde, naar Nederland om mijn master in Latijns-Amerkaanse Studies te doen. Bij deze studie focuste ik vooral op collectieve praktijken van zaad bewarende en delende netwerken in het Amazonegebied”, zegt Emanuela.”Ik studeerde Economie voor Transitie aan Schumacher Colelga in Engeland”, voegt Inge toe. “Na te hebben gewerkt bij het Nederlands Ministerie van Infrastructuur en Milieu, begon ik een PhD in Welzijnseconomie aan de Universiteit Leiden.”

Wanneer zijn jullie begonnen met Fungi Farmers?

“We zijn ongeveer een jaar geleden naar Leiden verhuisd en begonnen toen met het opzetten van Fungi Farmers. Na het vinden van de locaties, het leggen van netwerkverbindingen en het verkrijgen van financiering, zijn we echt begonnen. Dat deden we door drie tweedehands zeecontainers tot onze kleine oesterzwamboerderij te transformeren. Sinds maart verzamelen we daarvoor ook koffiedik in de stad”, vertelt Emanuela. “Het koffiedik is de perfecte grondstof voor het kweken van oesterzwammen en dit zou anders weggegooid worden”, voegt Inge toe.

Wat heeft jullie geïnspireerd om Fungi Farmers te starten? 

“We kunnen zeggen dat we geïnspireerd raakten toen we ontdekten dat zulk smakelijk en gezond voedsel kon worden gekweekt uit materiaal dat door velen als waardeloos wordt beschouwd en overal beschikbaar is. Ik denk dat de inspiratie vooral voortkwam vanuit de combinatie van onze passie voor voedsel, onze droom voor het boerenleven en het in verbinding staan met mensen. Dit met als doel een duurzaam levensonderhoud te creëren”, zegt Emanuela. 

Wat is het hoofddoel van Fungi Farmers? 

“We hebben drie hoofddoelen, namelijk lokaal voedsel produceren, werken op een circulaire en duurzame manier en het aanmoedigen van vegetarische en veganistische opties”, zegt Inge. 

Wat zijn de ambities/doelen van de Fungi Farmers? 

“Naast het hergebruiken van stedelijk afval willen we mensen leren over de Circulaire Economie en hoe zij hun eigen voedsel kunnen verbouwen. We streven er ook naar om andere soorten eetbare paddenstoelen te kweken, waardoor de inwoners van Leiden meer duurzame voedsel opties hebben in de voedselwereld”, vertelt Emanuela trots.

Aanzetten tot actie

Met Fungi Farmers laten Emanuela en Inge zien dat het potentieel voor duurzame voedselproductie in alledaagse materialen en verborgen plekken kan worden gevonden. Hun oesterzwamkwekerij is niet alleen een bron van gezond voedsel, maar ook van inspiratie en mogelijkheden voor een groenere toekomst. Laatst gaven zij een workshop bij The Field, waar ze hun kennis deelden over het kweken van je eigen oesterzwammen. Zo inspireren ze niet alleen, maar zetten ze anderen ook echt aan om zelf actie te ondernemen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Wil jij nou op de hoogte blijven van dit soort workshops of andere evenementen met betrekking tot duurzaamheid? Volg ons dan op Instagram @thefieldleiden

DIT VIND JE VAST OOK LEUK

Circulair Paviljoen The Field vernieuwd met iconische vloer en verbeterd comfort.

Het Circulair Paviljoen van The Field heeft een bijzondere upgrade gekregen: een nieuwe vloer met een rijke sporthistorie!…

Tips voor een groene kerst

De tijd van het jaar is aangebroken van gezelligheid, cadeautjes en samenzijn. Maar het kan ook een moment…

Geslaagde netwerkmiddag Versnellingshuis

Op 14 november was The Field de locatie voor de netwerkmiddag van het Versnellingshuis. De inspirerende bijeenkomst was…