Circulair bouwen

DUURZAME MATERIALEN Bij the field leiden

The Field is onderdeel van de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Deze community verenigt bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, provinciale en gemeentelijke overheden, waterschappen en bewoners. Met elkaar hebben we één doel: een duurzame toekomst! We willen ons inzetten als pioniers om profijt te hebben van duurzaamheid en samenwerking.

Bij The Field gaan we verder dan traditioneel bouwen. Onze inzet voor duurzaamheid vertaalt zich in circulair bouwen, waarbij we herwonnen materialen benutten om een positieve impact op het milieu te realiseren. Deze materialen vinden hun oorsprong in de ‘Duurzaamste Kilometer’ van Leiden en de omliggende regio. Door deze materialen nieuw leven in te blazen, verminderen we afval en dragen we bij aan een duurzame toekomst.

The Field is opgebouwd uit herwonnen materialen afkomstig uit o.a. deze ‘Duurzaamste Kilometer’ van Leiden en omgeving. Hieronder vind je een overzicht van de gebruikte materialen op verschillende locaties binnen The Field Leiden.

The Field Leiden - Het Circulair Paviljoen

ons PARADEPAARTJE

Circulair Paviljoen

Het Circulaire Paviljoen is een tijdelijk paviljoen dat is opgebouwd uit herwonnen materialen. In een bijzondere samenwerking en binnen stevige, zelfopgelegde kaders, heeft het projectteam de kansen van circulair hergebruik in de bouw onderzocht en ook gerealiseerd. Het Circulair Paviljoen is zoveel mogelijk demontabel uitgevoerd, kent vernieuwende toepassingen, had een open planproces en is adaptief. Door de tomeloze inzet en betrokkenheid van het projectteam en de fantastische partners, is een inspirerende, tijdelijke event locatie gecreëerd.

Staalconstructie

De staalconstructie van het paviljoen komt uit de sloop van het ‘Gorlaeus’ gebouw van Universiteit Leiden. Het paviljoen is als voorproef gebruikt om de stalen kolommen, die uit het oude gebouw kwamen, een nieuw leven te geven in het nieuwe gebouw van Biopartner. Zo is er een heel nieuw gebouw op het Leiden Bio Science Park gerealiseerd, volledig gemaakt uit dit ‘donorstaal’.

Dakconstructie

De dakconstructie van het paviljoen is ontwikkeld door IMd Constructeurs in samenwerking met architect Popma en Tersteege. Het dak is opgebouwd uit een inventief grid van herwonnen multiplex. Beelen NEXT heeft dit gewonnen multiplex aangepast in een sociale houtwerkplaats. Door de wijze van samenstellen is een innovatief, stevig en herbruikbaar dakconstructie ontwikkeld met plaatmateriaal dat heel veel voor handen is in de bouw.

Kozijnen

De gevel van het paviljoen is samengesteld uit circulaire dubbele kozijnen die regelrecht uit de sloop van het ‘Wellant College’ in Naarden komen. In plaats van afbreken zijn deze kozijnen losgehaald, waardoor ze als geheel op transport konden. Ze dienen nu als zijgevels van het paviljoen. 

Dakplaten

Een deel van de dakplaten komen uit een sloopproject van Beelen NEXT in Amsterdam. Het overige deel is afkomstig van een renovatie project in Leiden van de firma Van Diemen.

Vliesgevel voordeur

Ten behoeve van het circulaire innovatieve ontwerp van Gare Maritime in Brussel, is een full scale mock-up gevel geproduceerd. De mock-up gevel is door Jansen by ODS gered en op hun eigen ‘Harvest Map’ geplaatst. Via het netwerk van de ‘Duurzaamste Kilometer’ werd contact gelegd met architect Josse Popma die deze prachtige circulaire vliesgevel kon verwerken in het ontwerp. De gevel is voor de tweede keer geplaatst waarmee 18% is bespaard op de al laagste LCA kosten voor vliesgevels. A job well done! De vliesgevel is tevens voorzien van een QR-code van CIRLINQ waarmee de gevelbranche haar producten van voorziet. 

Vloer

De vloer bestaat uit de originele buitenvloer (voorheen kweekpark van het Singelpark) aangevuld met een restpartij stenen en betonnen rijplaten. Deze zijn afkomstig van een bouwterrein van de Universiteit Leiden. De dubbellaagse betonplaten vormen tevens de fundering van het gebouw.

Dakisolatie

De dakisolatie is afkomstig uit een sloopproject van Beelen NEXT in Amsterdam. 

Lampen

Bent u een Leidenaar? Dan komen deze lampen u waarschijnlijk wel bekend voor! Dit zijn namelijk
ge-upcyclede straatlantaarns uit het centrum van Leiden. Deze prachtige lampen zijn  omgebouwd, zodat ze in gebouwen en woningen dienst kunnen doen als industriële lampen.

Bar

De bar is gerealiseerd uit de restmaterialen van de gewonnen circulaire materialen. Zo zijn er tijdens de bouw van het Circulair Paviljoen veel materialen uit sloopprojecten gehaald. Ook de bouw van het Circulair Paviljoen zelf had natuurlijk weer restmaterialen en deze zijn vervolgens gebruikt om de bar te bouwen. Hierdoor werden de afvalstromen van de bouw van het Circulair Paviljoen tot een minimum beperkt. 

Toilet

De toiletten zijn gerealiseerd ten tijde van de vernieuwing van Sportcomplex Kikkerpolder aan de Oegstgeesterweg. Bij het afbreken van deze tijdelijke sporthal, zijn de toiletten naar ons Paviljoen verhuisd!

Douches

De douches van de tijdelijke sporthal Kikkerpolder zijn omgebouwd tot keuken in het Circulair Paviljoen.

Deurkozijnen toilet

In het voormalige ABN AMRO kantoor, aan de Stationsweg in Leiden, waren meerdere spreekkamers voor bezoekers. De kozijnen van deze spreekkamers zijn uit het gebouw gehaald en geupgrade om dienst te doen als deurkozijn voor de toiletten. 

Toilet wanden

Ook bij de toilet wanden is ABN AMRO betrokken. De oude deuren en inbouwkasten van het gebouw zijn gedoneerd en verwerkt als afwerkingsmateriaal in de toiletten.

Achterwand bar

De oude plafondplaten van het ABN AMRO gebouw zijn verwerkt als achterwand van de bar.

Espressomachine

Deze prachtige hergebruikte en gereviseerde espressomachine komt uit een voormalige koffiebar.

The-Field-Leiden-a8cfa5461b677174161506e0b96d4054

TINY office

Fri.dom

De Fri.dom is een schaalmodel van de tiny houses van Mindful Homes. Dit model heeft eerder gediend als showmodel tijdens een duurzaamheidsfestival in Dalfsen. De tiny houses worden normaal gesproken volledig off the grid gebouwd. Het hout dat gebruikt wordt is een variant op OSB, namelijk OGB waarbij een duurzame lijm wordt gebruikt. De buitengevel is bekleed met materiaal van het 41-ste lustrum van de Leidse studentenvereniging Minerva, de ramen komen uit een renovatieproject in Zoeterwoude en het deurkozijn uit de kelder van de ABN Amro aan de Stationsweg.

constructie

Mindful Homes bouwt samen met de toekomstige eigenaren tiny houses aan de hand van een van te voren uitgefreesd bouwpakket. Zonder verlijmde en geschroefde verbindingen kan het frame van deze tiny houses eenvoudig in- en uit elkaar gehaald worden. Een eerdere proefversie van zo’n frame werd door Mindful Homes gedoneerd aan The Field.

ramen

Drie losse ramen werden via marktplaats gevonden en in één frame naast elkaar gezet om zo de voorgevel van tiny office Fri.dom te vormen. Met deze hergebruikte ramen heb je vanuit de Fri-dom een prachtig uitzicht op de groene wildernis van The Field.

Dak

Voor de dakbedekking is gebruik gemaakt van hergebruikt EPDM, geleverd door Mindful Homes.

Dakisolatie

Het dak is geïsoleerd met hergebruikte systeemplafond isolatieplaten uit het oude ABN AMRO gebouw, welke in 2020 gesloopt is. De locatie maakt plaats voor een nieuw hotel met appartementen erboven.

Gevelbekleding

De gevel van de Fri.dom is bekleed van hergebruikt decormateriaal van het 41-ste Lustrum van studentenvereniging Minerva. Het lustrum vond plaats in de voormalig distributiecentrum van PostNL aan de Schipholweg in Leiden. 

Deurkozijn

In de kelder van het oude ABN AMRO gebouw aan het stationsplein in Leiden zat de kluis van het bankgebouw. Naast een enorme zware kluisdeur waren er ook een aantal normale kozijndeuren beschikbaar. Deze zijn uit het gebouw ‘gemined’ en in tinu office Fri.dom gezet.

Deur

De deur is afkomstig uit een renovatieproject van de woningbouwcorporaties uit de regio Leiden.

Lampen

Eduard, een concept store in Leiden die onder andere tassen verkoopt van gebruikt vrachtwagenzeil (freitag tassen), doneerde twee lampen met een productiefout.

Vloer

Via Marktplaats is een tweedehands ‘Jan de Bouvrie’ kliklaminaat overgenomen. Dit jonge Alphense stel vond het zo een leuk project uit hun studentenstad, dat ze nog een extra korting gaven!

Buitenbeits

Copperant is de groenste verf van Nederland. Copperant verf is gemaakt van natuurlijke en plantaardige grondstoffen. De verf bevat zo min mogelijk fossiele grondstoffen. De kwalitatief hoogwaardige verf wordt CO2-neutraal geproduceerd.

Groen dak

Tiny office Fri-dom heeft een groen dak als onderdeel van de stimuleringscampagne van het Jaar van Dak 2020.

Zonnepanelen

De Fri-dom heeft verschillende zonnepanelen op het schuine dak, die als voorbeeld dienen van de stimuleringscampagne ‘Jaar van Dak’.

De-Stek-Exterieur

TINY office

De Stek

De basis van dit kantoor is vervaardigd uit een circulaire blokhut afkomstig uit Loosdrecht. Van binnen is De Stek volledig geïsoleerd met gerecycled katoen isolatie en afgetimmerd met hergebruikte materialen. Het bijzondere aan deze tiny office is dat het huisje demontabel is opgebouwd zodat hij makkelijk is af te bouwen. Zo is de isolatie in de wanden en de plafonds verwerkt in losse panelen die er in te klikken zijn. Door deze modulaire manier van bouwen kan De Stek makkelijk verplaatst worden en is het een ideale invulling voor pauzelandschappen.

Dak

De Stek is voorzien van een groen dak door Roosendaal Landscaping. Duidelijk is dus dat niet alleen platte daken geschikt zijn als groen dak, maar ook schuine daken kunnen worden voorzien van sedum daken.

Ramen

Via marktplaats worden veel materialen (gratis) aangeboden die nog in uitstekende staat zijn. Hiervan is het grote raam in De Stek een goed voorbeeld. Uit een woningrenovatie werd dit raam gesloopt, waarna het overbodig was geworden. Als glazenwand in De Stek vond het een tweede leven en zorgt het nu voor een fantastisch uitzicht op de groene tuin van The Field.

Wanden & dak

Het 41ste lustrum van studentenvereniging Minerva werd uitbundig gevierd met een groot lustrumfeest van enkele weken lang. De decorstukken voor dit festival zouden normaliter in de afvalbak eindigen, maar Minerva stelde de materialen beschikbaar om te kunnen hergebruiken op The Field. Zo werden de wanden en dakplaten van De Stek gemaakt van oude decorstukken van dit festival.

Isolatie

De wanden van De Stek zitten vol met oude spijkerbroeken. Deze zijn vermalen en omgevormd tot ‘métisse isolatie’. Kringloopbedrijf ‘Circulair Warenhuis leiden’ leverde vervolgens rollen van deze ‘spijkerbroeken isolatie’ aan The Field om te gebruiken als wand- en dakisolatie.

Fundering

De fundering van De Stek is ook afkomstig van decorstukken van het lustrumfeest van studentenvereniging Minerva. De banners en pallets zijn gebruikt om de constructie van deze tiny office vorm te geven. 

Constructie

Een oud tuinhuisje is de basis van ‘De Stek’. In plaats van afbreken en weggooien is dit oude tuinhuisje opgeknapt en ‘geupgrade’ tot volwaardig tiny office. De buitenschil is verbeterd, het dak vernieuwd met een groen dak en de wanden geïsoleerd en afgetimmerd. Eén van de wanden is open gezaagd om een hergebruikte ruit te plaatsen. Hiermee heeft het oude tuinhuisje een metamorfose ondergaan tot Tiny Office op The Field. 

Plaatmateriaal

Uit diverse bouwprojecten uit de omgeving van The Field is hout gedoneerd wat anders in de container was geëindigd.

Vliesgevel voordeur

Copperant is de groenste verf van nederland. Copperant verf is gemaakt van natuurlijke en plantaardige grondstoffen – biobased grondstoffen. De verf bevat zo min mogelijk fossiele grondstoffen. De kwalitatief hoogwaardige verf wordt CO2-neutraal geproduceerd. 

Lockerroom The Field

TINY office

Lockerroom

Deze naam dankt de lockerroom aan z’n oorspronkelijke functie. De basis is gemaakt van twee containers die werden gebruikt als kleedkamers van een tijdelijke sporthal op het parkeerterrein van UVS in de Kikkerpolder. De binnenafwerking komt deels uit de ABN AMRO en deels zijn gebruikte steigerplanken toegepast. De gevel is met begroeiing afgewerkt. Het mooie aan dit containerconcept is dat het makkelijk te verplaatsen is naar een nieuw tijdelijke pauzelandschap.

Basisconstructie

Ten tijde van de vernieuwing van Sportcomplex Kikkerpolder aan de Oegstgeesterweg is een tijdelijke sporthal opgetrokken. In opdracht van Gemeente Leiden is van een van deze kleedkamers een creatieve workshopruimte gecreëerd. Welkom in de Lockerroom!

ramen

Oorspronkelijk was de Lockerroom vrij donker. Tijdens de bouw van deze tiny office werd er door Bouwbedrijf Leiden bij een andere klus gedacht aan hergebruik van materialen. Zo werden deze ramen gered van de sloop en in de lockerroom geplaatst. 

pantry

Voor de sanitaire voorzieningen in het Circulair Paviljoen werd gebruik gemaakt van oude deuren uit het ABN AMRO gebouw aan het Stationsplein in Leiden. Hier kregen deze materialen een tweede leven en zelfs voor de overgebleven stukken die niet meer nodig waren in het Circulair Paviljoen, werd een bestemming gevonden; een pantry in de Lockerroom. 

Bankjes

De bankjes zijn deels behouden om in te zetten bij creatieve workshops en peptalks voor teammeetings. De coaches en trainers kunnen hun team op sportieve wijze aanzetten om een topprestatie te gaan leveren.

Buitenwand

Steigerhout wordt vaak gebruikt in de bouw en is een goed voorbeeld van hergebruik van materialen, reeds bekend bij particulieren. Ook in dit project is gebruik gemaakt van tweedehands steigerhout om de tiny office meer op te laten gaan in de groene omgeving.

Tafel

Het Stadhuis Leiden wordt grondig gerenoveerd en verbouwd. Het oude meubilair, afkomstig uit de vergaderzalen, is ter beschikking gesteld aan alle verenigingen en stichtingen die in Leiden actief zijn.

Zien we je bij The Field?

The Field kan voor van alles geboekt worden. We faciliteren vergaderingen, brainstormsessies, verjaardagen, teamuitjes en borrels. Kom langs voor een heerlijk bakje koffie en een rondleiding over The Field Leiden!

Het Circulair Paviljoen is mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking met:
De tiny offices zijn mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking met: