Klimaatverandering is er al, daar kunnen we niet meer omheen. Hoog tijd voor een duurzamer 2025 dus. Minder vervuiling, het besparen van energie en bewuster omgaan met je omgeving. Klinkt bekend, maar hoe pas je dat dan zelf toe? We leggen ‘t je uit!
Weet wat je eet
Voedselproductie heeft een enorme impact op het milieu, kleine aanpassingen kunnen dus al veel betekenen. Kies bijvoorbeeld voor lokale en seizoensgebonden producten. Die hebben een lagere CO₂-uitstoot door minder transport en seizoensproducten hebben minder energie en water nodig om te groeien. Probeer ook eens te letten op je vleesconsumptie en las eens een paar vegetarische avonden per week in. En als je dan toch die avonden doet: koop alleen dat wat je nodig hebt en bewaar je restjes. Ongeveer 30% van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid, zonde toch!
Bespaar wat energie
Energie is een van de grootste factoren van CO₂-uitstoot. Door slim met energie om te gaan, kun je je ecologische voetafdruk verkleinen. Kies bijvoorbeeld een groene energieleverancier die werkt met wind-, water- of zonne-energie. Gebruik energiezuinige apparaten door te letten op het energielabel. Heeft niet alleen impact op het milieu, het bespaart ook nog eens kosten. Als laatste: vergeet de standby-modus, veel apparaten gebruiken namelijk nog steeds stroom in die modus. Zonde, uitzetten dus!
Koop bewust
Bewuster kopen zorgt logischerwijs voor minder consumptie. Koop bijvoorbeeld tweedehands of recyclebare producten. Tip: check het Circulair Warenhuis een keertje, wie weet wat je vindt! Vermijd wegwerpproducten als plastic tasjes, waterflessen en koffiebekers. Heb je ook nog eens een leuke reden om te investeren in een leuk herbruikbaar exemplaar. En als laatste: koop minder, maar koop bewuster. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit en ga eerst na of je een product echt nodig hebt of al lang op de verlanglijst hebt staan. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet.
Verbruik wat minder water
Water is een kostbaar goed, en schoon drinkwater is zeker niet overal vanzelfsprekend. Neem het dus niet voor lief en douche wat korter. Draai de kraan uit tijdens de scheerbeurt en houd je karaoke sessie bij een paar nummers in plaats van een album. Wasje draaien? Doe dat dan op eco-stand en wacht tot je een volledige lading hebt. Heb je een tuin of balkon? Installeer dan een regenton om regenwater op te vangen. Ideaal om te gebruiken voor tuinieren of het wassen van je auto.
Deze tips klinken misschien wat voor de hand liggend, maar toch schiet het er nog weleens bij in. Een duurzaam 2025 hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine aanpassingen kun je al een verschil maken voor het milieu én je portemonnee. Elke stap telt: duurzaamheid is een kwestie van kleine, bewuste keuzes die opgeteld een grote positieve impact kunnen hebben. Wil je nu eens met iemand praten over het klimaat, maar weet je niet hoe? Kom dan woensdag 13 november naar de inspiratieworkshop Klimaatgesprekken bij The Field.