Je bekijkt nu Leiden meets circulair: samen naar een groenere toekomst

Leiden meets circulair: samen naar een groenere toekomst

Stel je voor: een wereld waarin we geen afval meer hebben, waarin we alles hergebruiken en waar spullen niet eindigen op een stortplaats, maar een nieuw leven krijgen. Klinkt goed, toch? Dát is nou waar circulariteit om draait! Maar waarom is dat zo belangrijk? En hoe bereiken we die doelen gezamenlijk? We nemen je mee in de wereld van Circulariteit. 

Waarom is circulariteit zo belangrijk?

Ben je benieuwd naar wat circulariteit precies is? Lees dan eens ons eerdere artikel ‘Circulair(der) leven hoeft niet moeilijk te zijn’. Onze planeet heeft het zwaar te verduren: we consumeren meer dan dat de aarde kan produceren en onze afvalbergen groeien dagelijks. In Nederland produceren we bijvoorbeeld  bijna 490 kilo afval per persoon per jaar. We zijn dan ook altijd uitgegaan van een lineair model. Dat houdt in:  je maakt het, je gebruikt het en je gooit het weg. 

Nu de afvalbergen uitpuilen, is circulariteit belangrijker dan ooit. In een circulaire economie worden producten zo ontworpen dat ze langer meegaan, gerepareerd kunnen worden en uiteindelijk volledig gerecycled worden. Dit heeft enorme voordelen voor het milieu. Minder afval betekent minder vervuiling, minder ontginning van grondstoffen en een kleinere ecologische voetafdruk. Heel belangrijk dus. 

Samen bereiken we meer

Maar hoe bereiken we dit? Het begint allemaal bij bewustwording en samenwerking. Circulariteit is niet iets wat je alleen kunt doen. Het vraagt om een collectieve inspanning van individuen, bedrijven en overheden. Iedereen heeft een rol te spelen. Gemeente Leiden is een van de spelers die circulariteit hoog in het vaandel heeft staan. Zo is er een subsidieregeling voor circulaire initiatieven en zijn er concrete stappen gezet in het toepassen van circulariteit in met name openbare ruimten. 

In Leiden zijn er veel burgers, ondernemers en kennisinstellingen die hun steentje bij willen dragen op het gebied van circulariteit. Om die veranderaars bij elkaar te brengen organiseert de gemeente Leiden jaarlijks, samen met PLNT, het event Leiden Meets Circulair. Het evenement levert ideeën, contacten en inzichten op waar we direct door groeien. 

Kruisbestuiving

Een cruciale factor voor verandering is dat mensen uit verschillende industrieën elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Juist die samenwerking leidt tot innovatieve oplossingen en een breder draagvlak voor circulariteit. Door kennis en ervaringen te delen, kunnen we gezamenlijk sneller en effectiever duurzame doelen bereiken. Benieuwd naar Leiden Meets Circulair? Bekijk nu de aftermovie via onderstaande knop!