Je bekijkt nu Ketensamenwerking in de bouw

Ketensamenwerking in de bouw

Als we grondstoffen duurzamer en efficiënter willen gebruiken, is het van groot belang dat bedrijven binnen de keten nog beter samenwerken. The Field organiseerde daarom op 24 juni 2024 een panel- en netwerkevent om partijen in de bouw- en sloopsector in de regio Leiden samen te laten komen, te inspireren en verder te helpen groeien. 

Vanuit de hele keten waren er bezoekers: slopers, aannemers en architecten. Een goede verdeeldheid in expertises dus. We startten met panelsessie. De panelleden?

  • Robin Clement – Oprichter Ongekend Circulair & Key accountmanager RGS
  • Gerwin van Rossem – Beleidsadviseur Circulaire Bouw Gemeente Leiden
  • Jelle Hendriks – Oprichter Ongekend Circulair & Commercieel manager KP Adviseurs
  • Steven Menijn – Projectmanager Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden

Iedereen was erop gebrand om te participeren en samen tot verbetering te komen. De dag begon met één probleem: de bouwketen scoort nog niet goed genoeg op circulariteit. Hoog tijd om hier eens iets aan te doen, besloten we. 

Lego® Serious Play®

Door middel van Lego® Serious Play®, onder leiding van Sander Kuin, hebben deelnemers persoonlijke dilemma’s gebouwd met gekleurde bouwstenen. Op deze manier geef je je probleem vorm, waarna een ander eens in jouw (bouw)schoenen kan gaan staan. Ieder heeft vanuit andermans bril dan ook oplossingen bedacht voor elkaars problemen. Zo zie je in hoe belangrijk het is om je af en toe eens te verplaatsen naar een ander perspectief en hoe belangrijk die samenwerking is. Zéker in de bouw. 

Het probleem dat we aan het begin vaststelden (die van circulariteit in de bouwketen, weet je nog?) hebben we met deze methode ontleed naar 100 verschillende problemen, om hier uiteindelijk één oplossing voor te vinden. Een interessante uitdaging. De consensus: iedereen in de sector moet dezelfde taal spreken en elkaar betrekken in het proces. Zo lossen we de meeste problemen op. 

De sessie was een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Op naar de volgende editie dus! Wil jij je daarbij aansluiten? Mail dan naar Lisa.heuer@plnt.nl