Je bekijkt nu ‘Huis van de Toekomst’ naar The Field

‘Huis van de Toekomst’ naar The Field

Naast The Field, de circulaire inspiratieplek langs het spoor bij Leiden Centraal, wordt de komende weken een model in elkaar gezet van een element van de Dutch Windwheel. Het gaat om een voorbeeld van een ‘smart building as a service’ zoals de Rotterdamse ontwikkelaars het noemen. Oftewel: een Huis van de Toekomst!

Het gebouwtje stond de afgelopen jaren achter het bizonverblijf van Diergaarde Blijdorp, waar het uiteindelijk niet goed tot zijn recht is gekomen. Enerzijds omdat het binnen de hekken van de dierentuin stond en daarmee niet erg toegankelijk was voor het publiek, en anderzijds omdat de initiatiefnemers de pech hadden dat kort na plaatsing de coronapandemie uitbrak en bezoek lange tijd helemaal niet kon.

In Leiden krijgt de ‘smart building’ een plek links van de Joop Walenkamptunnel, op het terrein van The Field. Het model fungeert ook in Leiden als testopstelling voor verdere ontwikkeling van toegepaste slimme producten. In de ruimte worden allerlei innovatieve duurzaamheidshoogstandjes gepresenteerd en dat moet ook de bouwers inspireren die de komende jaren aan de slag gaan met de verdere ontwikkeling van het Leidse stationsgebied.

Huis voor de stad

Ook in Leiden wordt de ‘smart building’ de komende jaren dus vooral gebruikt ter inspiratie. Niet alleen om ontwikkelaars te prikkelen om zich maximaal in te zetten voor innovatieve en duurzame gebouwen in het gebied, maar bijvoorbeeld ook voor leerlingen van mboRijnland. “Die kunnen hier dan les krijgen in een bijzondere omgeving in plaats van in een gewoon klaslokaal”, vertelt Langendijk.

De plek binnen de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’ past daar goed bij volgens Bastiaan de Roo, directeur van PLNT. Dat Leidse Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap nam het initiatief om de mock-up naar Leiden te halen.

Tot realisatie is het in Rotterdam tot nu toe niet gekomen, maar met het plan probeert The Dutch Windwheel Corporation, opgericht door DoepelStrijkers, BLOC en Meysters, op allerlei plekken in de wereld de geesten rijp te maken voor gebouwen die letterlijk en figuurlijk dragers van technische en technologische innovaties zijn.

Mock-up woning

De mock-up – ook wel het proefmodel van de woning genoemd – is 7,5 bij 7,5 meter en is gerealiseerd met een biobased, flexibel houten bouwsysteem. In de vloeropbouw zijn installaties flexibel geïntegreerd in een ondervloersysteem met een papieren honingraatstructuur. Ook is er een circulair watersysteem met groenvoorziening in een klimaatzone gekoppeld aan een helofytenfilter. De komende weken wordt het smart building op het terrein van The Field in elkaar gezet en vervolgens in gebruik genomen.