Je bekijkt nu Een Smart Building vult het stationsgebied met nieuwe innovatiemogelijkheden

Een Smart Building vult het stationsgebied met nieuwe innovatiemogelijkheden

Op maandag 11 maart, tijdens de aftrap van de Week van de Circulaire Economie, is een nieuw gebouw onthuld in het stationsgebied. Op het terrein van The Field was namelijk de opening van het Smart Building (SMRT Building). Een onthulling die feestelijk gevierd werd op het groene terrein naast het station. 

Het SMRT Building is onderdeel van de Dutch Windwheel: een duurzaam en innovatief concept dat al in 2015 door een Rotterdams consortium werd gepresenteerd als nieuwe publiekstrekker voor de Maasstad. De afgelopen jaren stond het gebouw achter het bizonverblijf van Blijdorp. Hier kwam het gebouw echter niet altijd even goed tot zijn recht, door de uitbraak van de pandemie net na plaatsing. Het gebouw is echter demontabel en kon daarom goed opnieuw opgebouwd worden op een nieuwe plek. Inmiddels staat het opgebouwd en geïnstalleerd op het terrein van The Field, onderdeel van Centrum voor Innovatie & Ondernemerschap PLNT. Gisteren werd de opening feestelijk gevierd met alle belanghebbenden, onder wie de gemeente Leiden en het mbo Rijnland. 

Innovatie in Leiden

Het SMRT Building zal gebruikt worden als fysieke experimenteer- en onderwijslocatie en zo ook worden doorontwikkeld met de nieuwste technologieën. Zo zullen studenten van het mbo Rijnland gebruikmaken van het SMRT Building, maar ook studenten van het CIV Smart Technology. Zij zullen, samen met bedrijven, in het gebouw werken met technologieën zoals wind-, zon- en warmte-energie om dit huis nog intelligenter, duurzamer en groener te maken. Op die manier genereren ze waardevolle inzichten voor beleidsmakers en bedrijven uit de stad en kunnen ze helpen met digitalisering en het energievriendelijk maken van woningen en bedrijfsgebouwen.