Je bekijkt nu Een duurzamer 2024? Daar hoef je niets voor op te geven!

Een duurzamer 2024? Daar hoef je niets voor op te geven!

Goede voornemens. Ruim 40% van alle Nederlanders doet eraan mee. Naast gezonder eten, stoppen met slechte gewoontes en meer sporten, is een van de goede voornemens ook vaak om duurzamer te leven. Die laatste gaat ons natuurlijk aan het hart. We denken er vaak iets voor te moeten opgeven om duurzamer te leven, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Soms is het simpelweg vervangen van een niet-duurzame gewoonte al genoeg.

Laten we eens beginnen met de noodzaak van het maken van duurzame keuzes. Of het nu gaat om voedsel, energie of je dagelijkse benodigdheden: de impact die we zelf hebben op de wereld gaat vaak verder dan we ons realiseren. Door te kiezen voor duurzame alternatieven verminderen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan het behoud van onze aarde. Welke bewuste keuzes je op dagelijkse basis kan maken voor een duurzamer bestaan? Dat vertellen we je graag. 

Duurzamere keuzes in huis

Het is misschien een open deur, maar het milieu heeft er flink baat bij als je duurzamere keuzes maakt. Ga je winkelen of boodschappen doen? Neem dan een herbruikbare tas mee. Dat scheelt plastic, scheurt minder snel, tilt een stuk fijner én ziet er ook nog eens leuker uit. 

Daarnaast kun je besparen op elektra. Doe de lampen in de kamers waar je niet bent uit, maak gebruik van LED-lampen (tot 90% minder energieverbruik), zet de wasmachine pas aan bij een volle trommel en zet de vaatwasser op eco-stand. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!

Koop lokaal

Naast het milieu hebben kleine ondernemers er baat bij als we duurzamere keuzes maken. Door niet te kiezen voor een groothandel, maar een lokale ondernemer, ontwijk je grote distributiestromen en kies je voor een ethisch geproduceerd product. Let er dan natuurlijk wel op dat de verkoper dan ook écht ecologisch verantwoord produceert of verkoopt. Nog wat duurzame inspiratie nodig? Kijk dan eens op gagoed.nl om toffe Leidse initiatieven te zien.

Kies voor biologisch

Ook onze eigen gezondheid helpen we een handje wanneer we verantwoorde keuzes maken. Duurzame voedingskeuzes zijn vaak vrij van schadelijke chemicaliën en andere schadelijke stoffen. Door je koelkast bewust in te delen, help je je lichaam dus ook een beetje. Win-win, toch? En vergeet dan de schoonheids- en schoonmaakproducten niet mee te nemen. Er zijn genoeg ecologisch verantwoorde producten op de markt om ervoor te zorgen dat je geen schadelijke chemicaliën verspreidt. 

Dus, waarom is het kiezen voor duurzame alternatieven zo belangrijk? Omdat het een investering is in de toekomst van onszelf en onze wereld. Switch dus die plastic tas voor een veel leuker herbruikbaar exemplaar, kies voor lokaal en vul je koelkast met ecologisch verantwoorde producten. Kleine keuzes waardoor je een gewoonte niet hoeft te laten gaan, maar simpelweg vervangt. Goed gevoel voor jezelf én goed gevoel voor de aarde!