Bomenparkeerplaats Leiden

Help jij mee om de stad Leiden te verkoelen? Kom dan op vrijdag 17 maart een gratis boom ophalen bij The Field! In samenwerking met Cool Down City openen we de allereerste bomenparkeerplaats in Leiden.   

De bomen staan vanaf 15.00 uur klaar op de ‘bomenparkeerplaats’ op The Field. Op de bomenparkeerplaats kun je boomzaailingen brengen uit eigen tuin, of één van de 300 gratis babybomen afhalen voor op het balkon, of in de tuin.

Verkoeling is noodzakelijk

Bomen spelen een belangrijke rol in het verkoelen van de stad. Zeker in straten met weinig tot geen groen, is het bij temperaturen van 30-plus bijna niet uit te houden. Het verkoelen is noodzakelijk, en dat krijgen steeds meer mensen door.  “De vraag naar jonge bomen is de afgelopen twee jaar flink toegenomen in Nederland. Hierdoor is de voorraad jonge bomen tamelijk geslonken”, schrijft Cool Down City. “Daarnaast is het vaak best prijzig om een jonge boom aan te schaffen. Laat staan het vinden van het juiste boomadvies voor jouw plek. Niet iets wat zo even voor elkaar is. We willen iedere bewoner de kans geven kosteloos hun hittestress aan te pakken en de biodiversiteit in hun omgeving te verbeteren met het juiste advies, zonder een centje pijn. Zo maken we onze stad nog koeler.”

Duurzaam initiatief 

The Field staat voor duurzaamheid. Naast station Leiden Centraal ligt, ingeklemd tussen het spoor en weg, een prachtig klein stukje groen: de voormalige kweektuin voor het Singelpark. Op initiatief van PLNT, samen met Cirkelstad regio-071 en gemeente Leiden is The Field ontstaan. Een duurzame locatie dat circulair is opgebouwd; het paviljoen en de 3 tiny offices bestaan uit hergebruikte materialen. Deze zijn te huren voor meetings en events. Dat de bomenparkeerplaats hier komt te staan, is dan ook geen toeval! 

Programma opening 

14:00: opening deuren 

14:30: woord oprichtster Charlotte van der Heiden 

15:00: officiële opening + uitdelen van 300 gratis babybomen

15:30: rondleiding op The Field

17:00: einde