Groene partnerships van The field

Verschillende materialen krijgen op The Field een tweede of zelfs derde leven. Daarnaast biedt het park plek voor duurzame initiatieven in Leiden, zoals de Smart Building uit Blijdorp, en de Kiosk van het Noordeinde. Elke samenwerking heeft zijn verhaal. Benieuwd welke samenwerkingen & projecten er nu op The Field lopen? Lees hieronder meer. 

Duurzaamste Kilometer

The Field is onderdeel van de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen werken hierin samen om het gebied rondom Leiden Centraal – waar dagelijks meer dan 70.000 mensen gebruik van maken – vóór 2025 te veranderen in het meest duurzame binnenstedelijke stukje van Nederland. The Field is onderdeel van een community die zich inzet voor duurzaamheid en samenwerking. Samen leren we van elkaar en van anderen over energie, mobiliteit, klimaat, vergroening en circulariteit.

De gebiedsontwikkeling bestaat uit een continue samenwerking en afstemming tussen bewoners, ondernemers, overheden, ontwikkelaars en andere betrokkenen. De kracht van de samenwerking in de DZKM zit hem in het win-win denken. Bewoners en ondernemers denken mee met de plannen van de gemeente.

Cool Down City

Bomen spelen een belangrijke rol in het verkoelen van de stad. Zeker in straten met weinig tot geen groen, is het bij temperaturen van 30-plus bijna niet uit te houden. Met Cool Down City stimuleren we Leidenaren om zelf hun stad te koelen met bomen. Door gratis bomen weg te geven, te verzamelen, te inspireren, te informeren over hun eigen mogelijkheden en partijen te verbinden voor meer impact.

The Field is host van het bomendepot van Cool Down City Leiden. De ‘bomenparkeerplaats’ wordt wekelijks gevuld met nieuwe aanwas. Hier kan iedereen zelf zaailingen van bomen komen brengen of gratis een of meer babybomen afhalen bij het bomendepot.
Kom jij ook een boompje halen bij The Field?

De wormenboerderij

Om jou en The Field groener te maken, werken we samen met Wormenboerderij. Met een wormenboerderij (ook wel wormenbak of wormenhotel genoemd) kun je je organisch afval verwerken. De compostwormen en tijgerwormen in de Wormenboerderij eten jouw organisch afval op en maken er een nieuwe grondstof van: compost. Zo maak je van je afval nieuw voedsel voor je planten.

Jaarlijks belandt een groot gedeelte van de groente-, fruit-, etensresten en het tuinafval (GFE+T) van huishoudens en bedrijven bij het restafval. Dat is zonde, omdat GFE+T voor 75% uit water bestaat en zo onnodig wordt verbrand. In de Wormenboerderij zetten wormen deze organische afvalstroom om in nieuwe bruikbare grondstoffen zoals compost.
Wormencompost is rijk aan voedingsstoffen en micro-organismen. Samen vormen ze de ideale mest voor planten en gewassen én stimuleren ze het bodemleven. Door GFE+T te scheiden en lokaal te verwerken sluit je de kringloop van organische materialen.

Wist je dat de Wormenboerderijen worden gemaakt bij een sociale houtwerkplaats in Rotterdam en voornamelijk uit restmaterialen bestaan?Neem een kijkje bij de Wormenboerderij van The Field en raak geïnspireerd om ook jouw eigen wormenhotel te beginnen!

Buurjongens

Samen met Buurjongens willen we mensen meer van de natuur laten genieten in hun directe omgeving. Door Buurjongens worden natuurlijke schuttingen en producten ontwikkeld waarbij een mooie, sociale en natuurrijke leefomgeving centraal staat.

De Buurjongens worden gelukkig van buiten zijn en laten zich graag verrassen door de natuur, hoe klein ook. Hoe diverser de omgeving, hoe meer kans op leuke ontdekkingen. Tegelijkertijd zien we in Nederland zoveel saaie, recht-toe-recht-aan schuttingen dat we dachten: daar is een hele wereld te winnen. Laten we daar eens wat aan gaan doen!
We willen met de Buurjongens zo sociaal en milieuvriendelijk mogelijk werken. Daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met de sociale werkplaats UW in Utrecht, of betrekken we het onderwijs. Om het milieu te sparen, gebruiken we onbehandeld hout uit verantwoord beheerde bossen uit Nederland, Duitsland en Polen. Daarnaast proberen we natuur en mensen onderling, en met elkaar, te verbinden, zoals met de BoomBloemBak: daarmee laten we buurtgenoten genieten van kleine stukjes natuur.

dino coffee

Dino brandt sinds 2020 koffiebonen in Leiden. Dino Coffee gebruikt uitsluitend koffiebonen die afkomstig zijn van boeren die eerlijk worden betaald. De vers gebrande bonen die we bij The Field gebruiken, komen direct uit Nepal en houden daarmee ook een Nepalees dorpje aan het werk.