In een wereld waarin trends komen en gaan, is mode meer dan ooit een uiting van persoonlijkheid en stijl. Alleen schuilt er een minder mooie kant achter deze modetrends: de kledingindustrie is één van de grootste vervuilers ter wereld. De sector stoot in totaal 10% van de wereldwijde CO2 uit. Dit vinden wij als Circulaire Proeftuin erg zorgwekkend. Daarom organiseren wij twee keer per jaar een kledingruil bij The Field. Dit is bij ons een populair evenement, want steeds meer mensen kiezen voor duurzame mode. Alleen wat is duurzame mode? En hoe maak je bewuste keuzes? Wij leggen het je uit!
Wat is duurzame mode?
Het woord duurzaam is een vaag begrip, want wanneer is iets duurzaam als het gaat om mode? Duurzame mode verwijst naar kleding, schoenen en accessoires die milieuvriendelijk en ethisch worden geproduceerd. Dit omvat het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen en gerecycled polyester, eerlijke arbeidsomstandigheden, duurzaam ontwerp en recycling. Vooral het hergebruiken van kleding is belangrijk om de negatieve impact op het milieu te minimaliseren, want jaarlijks gooien we in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg. Schrikbarend, toch?
Helaas kunnen we de fashionindustrie niet zo snel veranderen, maar gelukkig heb je wél invloed op je eigen shop-gedrag! Zo kun je zelf een aantal duurzamere keuzes maken, zoals het kopen van tweedehands kleding of investeren in kwalitatieve kledingstukken die lang meegaan. Daarnaast kun je jouw kleding recyclen of upcyclen. In dit blog vertellen wij meer over het thema circulariteit.
Tweedehands shoppen
Genoeg manieren dus om bewuste modekeuzes te maken. Vooral tweedehands shoppen is momenteel een trend. Maar hoe duurzaam is tweedehandskleding? In een recent artikel van Vogue blijkt dat tweedehands kleding kopen aanzienlijk duurzamer is dan nieuwe kleding kopen. Zo maken mensen onder andere gebruik van de app Vinted. Senior Director of Sustainability Marianne Gybels bij Vinted benadrukt dat volgens hun eerste Climate Impact Report tweedehands kopen bij Vinted gemiddeld 1,8 kg CO2 per item bespaart, zelfs na rekening te houden met de uitstoot van verzending. Dat is nog eens een leuke manier van dat ene jasje in de kast recyclen! Online tweedehands shoppen heeft alleen wel een aantal nadelen: je kunt de kleding niet meteen passen en daarbij komen ook nog verzendkosten.
Wil jij nou jouw tweedehands items meteen passen en tegelijkertijd van je oude kleding af? Kom dan naar de kledingruil die twee keer per jaar bij The Field plaatsvindt. Afgelopen keren was het een groot succes. Circa 70 deelnemers namen ongeveer 750 items mee: kledingstukken, accessoires en schoenen. Op deze manier kun je nieuwe items scoren en duurzame mode stimuleren.
Wil jij de volgende kledingruil niet missen? Houd dan onze sociale media of de website in de gaten en mis nooit een circulair event!